سینه کبوتری
سینه کبوتری
مطالب این صفحه
 

سینه کبوتری چیست؟

برجستگی قفسه سینه، سینه کبوتری یا پکتوس کاریناتوم به بدشکلی قفسه سینه گفته می‌شود که منجر به بیرون زدن استخوان جناغ سینه (استرنوم) خواهد شد. به این عارضه “سینه کبوتری” یا “سینه مرغی” نیز گفته می‌شود. این بیماری شیوع کمتری نسبت به فرو رفتگی قفسه سینه (سینه قیفی شکل) دارد، در این بیماری جناغ سینه به سمت داخل فرو می‌رود.

پکتوس کاریناتوم بیماری‌ای است که در آن استخوان جناغ سینه بیش از حد طبیعی خود بیرون زده یا برجسته شده است. سینه کبوتری در آقایان بیشتر مرسوم می باشد. اگرچه نوزادانی با این مشکل به دنیا می آیند، اما اغلب تا زمانی که کودک به بلوغ (سنین نوجوانی) نرسد قابل تشخیص نیست.

برجستگی قفسه سینه توسط پیشینه سلامتی و معاینه جسمانی تشخیص داده می شود و درمان پکتوس کاریناتوم بستگی به شدت نقص و علائم کودک دارد.

درمان های غیر تهاجمی برای رفع سینه کبوتری شامل ارتوز های فشاری و ورزش هایی است که خود ناهنجاری، اختلالات حالات بدنی و اسکولیوز را هدف قرار می دهد. در موارد شدید پزشک ممکن است عمل جراحی را به بیمار توصیه کند.

دانشمندان نتوانسته‌اند علت برجستگی قفسه سینه را تشخیص دهند ولی احتمالاً این بیماری زمینه ژنتیکی دارد زیرا یک نفر از هر چهار بیمار سابقه خانوادگی این بیماری را داشته است. بیماری‌های قفسه سینه بیشتر در میان مردان رخ می‌دهد، نسبت این بیماری‌ها ۴ به ۱ است. تشخیص این بیماری از طریق معاینه جسمانی و عکسبرداری انجام می‌شود تا شدت بدشکلی قفسه سینه مشخص شود.

در موارد خفیف این بیماری که هیچ علائمی وجود دارد نیازی به درمان هم نیست. در موارد بسیار شدید، یا در مواردی که آناتومی بدن بیمار دستخوش تغییرات غیرطبیعی شده است، برای برداشتن غضروف‌های غیر طبیعی قفسه سینه انجام جراحی تجویز می‍‌شود. ولی جراحی در موارد نادری انجام می‌شود. برای اکثر کودکان استفاده از آتل بر جراحی ترجیح داده می‌شود. غالباً می‌توان بدون انجام جراحی نتایج خارق العاده‌ای را به دست آورد.

بیشتر بخوانید
انواع سینه کبوتری

علل برجستگی قفسه سینه

برجستگی قفسه سینه دومین بدشکلی رایج قفسه سینه در میان کودکان است. علت اصلی برجستگی قفسه ناشناخته است، ولی این عارضه بیشتر در میان پسران و کودکانی دیده می‌شود که یکی از اعضای خانواده آنها نیز به این بیماری مبتلا بوده‌اند. علل محتمل عبارتند از:

رشد غیرطبیعی غضروف:غضروف به موادی در بدن انسان گفته می‌شود که بعد از مدتی به استخوان تبدیل می‌شود. رشد بیش از حد غضروف در قفسه سینه می‌تواند منجر به برجستگی قفسه سینه شود.

تغییر ترکیب غضروف:اگر ترکیب زیست شیمیایی غضروف‌های موجود در قفسه سینه تغییر کنند شخص دچار برجستگی قفسه سینه خواهد شد.

رشد غیر طبیعی استخوان‌ها:این رشد شامل قفسه سینه و دنده‌ها می‌شود که در ابتلا به برجستگی قفسه سینه هم نقش دارد.

عارضه‌های ژنتیکی:تقریباً یک چهارم از کودکان مبتلا به برجستگی قفسه سینه سابقه خانوادگی این بیماری را داشته‌اند. این موضوع نشان می‌دهد که تغییرات زمینه‌ای در ژنتیک بیمار باعث برجستگی قفسه سینه می‌شود. متداول‌ترین یافته‌های مرتبط با این بیماری انحنای غیر طبیعی ستون فقرات است، که ارتباطی را با سایر بیماری‌های ژنتیکی نشان می‌دهد که منجر به رشد غیر طبیعی استخوان و عضله می‌شوند.

تشخیص قفسه سینه

بیشتر بخوانید

نحوه تشخیص پکتوس کاریناتوم یا برجستگی قفسه سینه پزشک سابقه پزشکی بیمار را گرفته یک یک معاینه جسمانی انجام خواهد داد. آزمایش اصلی برای تشخیص برجستگی قفسه سینه عکسبرداری با اشعه ایکس (عکس رادیولوژی) از جلو و پهلوی بدن است. در برخی از موارد خاص، پزشک انجام سی تی اسکن یا اسکن ام آر آی یا روش تصویربرداری با تشدید مغناطیسی را برای بیمار تجویز خواهد کرد.

درمان پکتوس کاریناتوم با بریس

درمان سینه کبوتری با بریس

در اکثر موارد پکتوس کاریناتوم، ممکن است به درمان نیازی نباشد. برای بیشتر موارد خفیف تا متوسط فقط نیاز به استفاده از بریس به عنوان درمان می باشد. باید حداقل به مدت شش ماه و هشت ساعت در روز از بریس استفاده کنید.

این بریس نیمه پد دار با استفاده از وارد کردن فشار روی غضروف در گذر زمان، ظاهر بیرونی قفسه سینه را اصلاح می کند. این فشار مستمر باعث تغییر شکل تدریجی غضروف می شود.

پیش از استفاده از بریس، پزشک میزان فشار مورد نیازی که برای رفع مشکل نیاز است را بسته به مورد ارزیابی می کند. نتایج معمولاً در ماه های اول قابل رویت هستند.

درمان برجستگی قفسه سینه با جراحی

درمان با جراحی برای رفع سینه کبوتری اغلب شامل روش جراحی است که در آن جراح غضروفی را که قفسه سینه را به سمت بیرون هل می دهد بر می دارد.

جراحی برای رفع برجستگی قفسه سینه شامل تکنیکی به نام راویچ می شود. این روش توسط یک برش در وسط قفسه سینه انجام می شود تا بتوانند غضوف درونی (که در جلوی قفسه سینه قرار دارد) را بردارند. پایه های فولادی ضد زنگی در جلوی قفسه سینه به منظور پشتیبانی از استخوان سینه قرار می گیرد و به آن اجازه بالا آمدن را می دهد. این پایه ها از بیرون قابل مشاهده نیستند و بعداً در طی جراحی برداشته می شوند.

درمان سینه کبوتری با فیزیوتراپی

فیزوتراپی کمر

نقش فیزیوتراپی برای درمان ناهنجاری پکتوس کاریناتوم به طور کلی و برخی از مشکلات خاص همراه با ناهنجاری سینه کبوتری، یک گزینه درمانی بسیار مهم و اغلب ناشناخته می باشد. با این حال، شواهد قطعی کمی برای درمان موفقیت آمیز برجستگی قفسه سینه به ویژه در موارد شدیدتر وجود دارد.

به عنوان درمانی تکمیلی یا کمکی، فیزیوتراپی ممکن است به بیمارانی که استفاده از بریس بخشی از درمان آنها است پیشنهاد شود یا در مراقبت های پس از عمل در روش NUSS برای اصلاح پکتوس اکسکاواتوم به بیماران ارائه شود. علاوه بر این، ناهنجاری های ویژه ای در قفسه سینه مانند صاف شدن یا ورم کردن قابل توجه دنده ها وجود دارد که ممکن است فیزیوتراپی بتواند بخش قابل توجهی از درمان آنها باشد.

بیشتر بخوانید

اگر فیزیوتراپی توصیه گردد، رژیم ورزشی مخصوصی بر اساس ارزیابی کامل ارائه می شود و متخصص فیزیوتراپی آموزش دیده و مجرب در درمان بیماران مبتلا به مشکلات قفسه سینه و پکتوس کاریناتوم، ارزیابی جسمانی شما را تکمیل می کند. این برنامه معمولاً ترکیبی از حرکات کششی ایستا و پویا، ورزش های فعال و غیر فعال می شود تا به معکوس کردن اثرات سینه کبوتری مانند ضعف عضله، از دست دادن انعطاف پذیری و همچنین کنترل نواحی خاص مانند توسعه عضلات مرکزی بدن به منظور مقابله با ورم دنده ها را شامل می شود.

درمان سینه کفتری با ورزش

تمرین درمانی

در سال های اخیر، بیماران شروع به آزمایش ورزش برای درمان احتمالی پکتوس کاریناتوم کرده اند. این ورزش ها عضلات اطراف ناحیه برجسته را هدف می گیرد و برای کاهش ظاهر حفره بیرونی قفسه سینه طراحی شده اند.

عضله سازی می تواند به پوشاندن این بدشکلی کمک کند، اما تمرینات مخصوص برای ایجاد عضلات پکتوس ممکن است مخصوصاً برجستگی قفسه سینه را بدتر کند.

تحقیقی در مورد این راه حل انجام نشده است و ممکن است برای موارد متوسط و شدید مناسب نباشد. قبل از در نظر گفتن این روش درمانی باید با پزشک خود مشورت نمایید و با فردی مجرب در مورد انجام ورزش ها به منظور درمان بیماری خود همکاری کنید.

 مطالب مرتبط
اسکلیوز
اسكليوز
انواع کمربند طبی
انواع کمربند طبی
طب سوزنی و گزگز پا
طب سوزنی و گزگز پا
گزگز انگشتان پا
گزگز انگشتان پا